DOLAR 35,1761 -0.01%
EURO 36,7640 0.01%
ALTIN 2.956,17-0,72
BITCOIN 0%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Rusya ve İran Esad’ın arkasından böyle çekilmiş

Rusya ve İran Esad’ın arkasından böyle çekilmiş

14 Aralık 2024 00:17
Rusya ve İran Esad’ın arkasından böyle çekilmiş
0

BEĞENDİM

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı canlı yayında kritik açıklamalarda bulundu. NTV canlı yayınında konuşan Fidan, Esad rejiminin devrilmesi ve sonrasında Suriye'de yaşanan gelişmelere ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.
Doha'da yapılan toplantıda yaşananları aktaran Fidan, "Bu harekat başladığında yapılması gereken konu Rusların İranlılarla konuşulup askeri olarak devreye girmemeleriydi. Ruslar ve İranlılarla Doha'da bir araya geldik. Bir noktadan sonra onlar da telefon ettiler ve o akşam da Esad gitti" diye konuştu.
Fidan'ın açıklamaları şöyle:
"Sürecin başından beri içinde oldum. İç savaş 2011'de başladı. Suriye, o dönem iç karışıklıkların tavan yaptığı bir dönem yaşadı. Bu iç savaş hemen yanı başımızda olduğu için refleks geliştirmemiz gerekiyordu. Devletimiz ilk günden beri bu krizi yakından takip etti. Suriye'yi düşünmediğim bir tek mesai günüm olmadı.
Biz sorundan önce de Suriye halkının iyiliğini istiyorduk. Dönem dönem çok karamsar anlarımız oldu. Halep'in düşmesi, İdlib'e çekilmemiz. Terörle mücadele ciddi operasyonlarımız oldu. Fırat Kalkanı, Barış Pınarı, Zeytin Dalı. Türkiye bu süreç içinde terörle mücadeleyi en iyi şekilde yaptı.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca insana ev sahipliği yaptık, bu sayı artabilirdi. SMO'nun hakim olduğu bölgelerde 5 milyon kişi yaşıyordu. Bu olmasaydı milyonca insan Türkiye'ye gelirdi. Türk halkı sabırla ev sahipliği yaptığı ama bu yük artabilirdi.
Rejim tükenmek üzereydi. Bizim anlayıp da kondurmak istemediğimiz konu şuydu: halkına temel ihtiyaçlarını götüremiyor, bununla ilgili başlatılan süreçlere rejim arkasını dönmüştü. Bizim meselemiz Esad gitsin değildi, bizim meselemiz istikrarlı bir ülke çıkmasıydı. Rusya ve İran ile devam edilen süreçte biz bunu söyledik. Cumhurbaşkanımız da en yukarı yerden elini uzattı, 'Gel bu krizi çözelim' dedi. Hiçbir şekilde bu konuyu konuşmak istemediler. Türkiye'nin bir şartı yoktu. Türkiye'nin şartı milyonlarca insanı al, onlara evlerini geri ver. Fakat rejim kendi halkını düşman olarak gördüğü için buna yaklaşmadı. Rejim yalnız değildi, Rusya ve İran'ın etkisi altındaydı.
4 milyon nüfusa hizmet etme durumları oldu. Muhalefet halkın ihtiyaçlarını karşılanmasının asli hükümlülüklerinin farkındalar, bunlar İblid'te yürüttükleri hizmetleri bütün ülkeye yaygınlaştırmaya çalıştılar. Öncelikli olarak ülkede bütünlüğün sağlanması gerek, bizim için çok yoğun bir mesai başlıyor.
Biz terörün olmadığı bir Suriye istiyoruz, biz azınlıkların ayrımcılık görmediği bir Suriye istiyoruz. Biz kimyasal silahların olmadığı, bölge ülkelerini tehdit etmeyen bir ülke istiyoruz. Şuanda Şam'daki yönetime bunu iletiyoruz. Sizin yıllardır arkanızda duran ülkenin sizden beklentiniz bu. Dostlarımızdan aldığımız dilekleri de Şam'daki yönetime iletiyoruz. Büyükelçiliğimiz yarından itibaren faaliyete geçer. Şu an yoldalar.
Bizim önceliğimiz Suriye halkına müdahale edilmemesiydi. Bundan sonra yeni yönetimle yapılan görüşmelere bağlı. Ruslar bütün güçlerini üslerine çekiyorlar, oralardan Rusya'ya taşıyacaklardır.
İsrail olabilecek en kötü senaryoyu düşünerek kendince bir tedbir paketi geliştirmiş. İsrail yeni yönetimin durduğu yerden emin olmadığı için bir strateji geliştirdi. Bu strateji tehlikeli bir strateji. Kendilerine haber yolladık provokasyondan vazgeçin.
Bizim pozisyonumuz değişmedi. ABD'den ve bazı Avrupa ülkelerinden muazzam bir destek almıştır PKK. Suriyeli Muhalifler yıllardır savaşıyorlar, bundan sonra Şam'daki yönetimin atacağı adamlar neticesinde YPG'nin çk fazla bir zemin bulamayacağını düşünüyoruz.
YPG'nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Biz Suriye'deke kardeşlerimizin kendi topraklarındaki tehditi elemine etmesini bekleyeceğiz. Bir an önce Suriyeli olmayan YPG içindeki unsurların ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. YPG'nin bütün komuta kademesinin de ülkeyi terk etmeleleri gerekiyor. Daha sonra kalanların silahlarını bırakıp yaşamayı sürdürmeleri gerekiyor.
Batılılar DEAŞ'lı olanları kendi vatanlarına getirmemek için başka bir terörist örgütü kullanıyorlar, bunun bize ürettiği yükü umursamıyorlar. Avrupalı devletlerin kendi DEAŞ unsurlarını alıp götürmesi gerekir. Avrupa'nın YPG tarafından sürekli şantaja tutulması akıl tutulması. DEAŞ'la mücadele dedikleri aslında DEAŞ tutuklarına yapılan gardiyanlık işi."

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP